Stresin mutlaka bilmeniz gereken yan etkileri

Uykusuz geceler, aşırı yeme, zayıflamış bir bağışıklık sistemi... Bunlar büyük ihtimalle stresin hepimiz tarafından bilinen yan etkileri. Peki ya diğerleri? İşte stresin sağlığınıza kötü yan etkileri...

 

Unutkanlık

 

 

Stres ve kaygı dikkatinizi toplamanızı ve anıları hatırlamanızı engeller. Hatta bazen yenilerini bile oluşturamayabilirsiniz. Kasım 2018'de yapılan bir Nöroloji araştırması, daha yüksek kortizol düzeylerine ("stres hormonu") sahip yetişkinlerin bozulmuş bellek ve daha düşük beyin hacimleri sergilediğini gösterdi.

 

Cilt sorunları 

 

 

Kurdeşen, viral ekzantem, akne ve yaralar gibi cilt reaksiyonları, insanların aşırı stres dönemlerinde yaşadıkları cilt sorunlarından bazıları. Stres vücudumuzun ve yağ bezlerinin yağ üretmesini arttıran; akne ve diğer ciltle ilgili durumlarda bir faktör olabilen kortizol ve epinefrin gibi hormonlar üretmesine neden oluyor.

 

Düşük cinsel istek 

 

 

Yüksek veya kronik stres vücudumuzun hormon seviyelerine müdahale ederek daha fazla miktarda kortizol ve epinefrin üretebilir ve bu etki cinsel ilgiyi veya arzuyu azaltabilir. Stresin uzun vadeli etkileri, erektil disfonksiyon ile ilişkili bir dizi faktörden biri olan kan akışını daraltabilir ve kısıtlayabilir.

 

Gergin kaslar 

 

 

Aniden boynunuzda, sırtınızda veya omuzlarınızda gerginlik fark ettiniz mi? Vücudumuz savaş veya uçuş moduna girerek stresle uğraşır. Kaslar stresli koşullar sırasında kendilerini yaralanmalardan korumak için gerilir, bu nedenle stres sürekli ise rahatlama şansı olmayabilir. Daha da kötüsü, stres ve kaygı kas ağrısı algınızı yoğunlaştırabilir ve onunla başa çıkma yeteneğinizi azaltabilir.

 

Öfke 

 

Sınırda mı hissediyorsunuz? Sinirlilik, kronik ve uzun süreli stresin yaygın bir belirtisidir. Bunun vücudunuzun strese karşı kimyasal reaksiyonu ile bir ilgisi olabilir.

 

Sindirim problemleri 

 

 

"Sinir midesi" yaşayan herkes, stresin doğrudan bağırsağınıza gidebileceğini bilir. Kronik stres, karın ağrısı, kabızlık ve ishal gibi bir dizi sindirim komplikasyonuna neden olabilir. Çünkü bağırsak ve merkezi sinir sisteminiz sürekli iletişim halindedir. Aslında, o kadar sıkı bir şekilde bağlanırlar ki bağırsağınız genellikle "ikinci beyniniz" olarak adlandırılır.

 

Baş ağrıları 

 

Gömleğinize kahve dökmekten anahtarlarınızı kaybetmeye ve ızgarada oturmaya kadar günlük sıkıntılar tam anlamıyla baş ağrısı olabilir. Bu savaş ya da kaç tepkisine geri dönüyor. Vücudunuz bu duruma girdiğinde ve adrenalin gibi hormonlar ürettiğinde kaslarınızı tehlikeyle başa çıkmaya hazırlayan vasküler değişikliklere neden olur.

Uzmanlara göre bu olaylar zinciri size migren veya baş ağrısı da verebilir

“Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini her sabah
e-postanızdan takip etmek için Artihaber bültene üye olun.”
www.donusumhaber.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı artihaber.com’a aittir.
İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2024 - Tüm hakları saklıdır.