Aşk, bütün toplumlarda, her kültürde ve tüm zamanlarda var olmuştur ve hemen her insanın hayatının bir döneminde en az bir kez yaşadığı ya da yaşamayı umut ettiği duygusal bir durumdur.
Aşk insanı mutlu mu eder, yoksa depresif mi yapar diye soranlar işte cevabı...
Aşık olduğumuzda vücudumuzda neler oluyor?
Aşık olan kişilerin beyinlerindeki kan akışının değiştiği saptanmıştır. Özellikle yoğun tutku ile birlikte beyinde ‘Dopamin, Oksitosin, Prolaktin, Noradrenalin, ve Feniletilamin’ maddelerinin salgıları artar.
Peki Aşk neden acı veriyor?
İlişki istendiği gibi gitmediğinde hayat kabusa dönebiliyor. Pek çok kişi hayatının bir döneminde sevdiği kişi tarafından reddedilme durumuyla karşılaşabiliyor. Özellikle geçmişinde büyük kayıplar yaşamış kişiler ayrılığa karşı daha duyarlı ve savunmasız olabiliyor. Bu gibi durumda genel olarak kişide; umutsuzluk, öfke gibi duygular oluşuyor. Yalnızlık korkusu, karamsarlık, hayatı yaşamaya değer bulmama, hayatın anlamsızlığı, düşünülüyor. Evden dışarı çıkmama, günlük hayatın aksaması gibi durumlarla karşılaşılıyor. Derin bir acı yaşanıyor. İntihara eğilime kadar giden depresyon görülebiliyor.
Gerçekten aşkın ömrü 3 yıl mı sizce?
Yapılan araştırmalarla, aşkın ömrünün 2-3 yıl olduğu saptanmıştır. Aşk için gerekli olan dopamin, noradrenalin ve feniletamin gittikçe azalıyor. Zaman içinde, aşık olunan kişinin hataları birdenbire göze batmaya başlıyor. Aslında aşık olunan insan değişmiyor ancak aşık olan kişi mantık çerçevesinde değerlendirmeye başlıyor. Bu durumda, iki seçenek çıkıyor kişinin karşısına; aşkınız bitiyor ya da sağlam bir ilişki haline dönüyor. Eğer ilişki devam ederse endorfinler devreye giriyor ve huzur, güven gibi duygular ilişkiye ekleniyor.